Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det bästa Ahmad Shamieh vet är att få meka med bilar. Hör honom berätta om sin hobby i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Ahmad, 17, gör business på epa-boomen – bygger A-traktorer i sitt garage i Växjö

Publicerad

Det råder en epa-boom i Växjö. På två år har antalet registrerade fordon fördubblats i kommunen och 17-årige Ahmad Shamieh är en av alla ungdomar som hakat på trenden. Han bygger om bilar till A-traktorer hemma i garaget.

Ahmad går andra året på fordonsprogrammet i Växjö. Han har varit biltokig sedan sjuårsåldern och berättar att han sparar till sin drömbil. På helgerna extrajobbar han på ett hotell, men han har också hittat ett annat sätt att tjäna pengar.

– Jag har byggt runt åtta A-traktorer. Det är kul och jag tjänar en hel del på det. Man köper in bilar för typ 10 000-15 000 kronor, och sen säljer jag dem för 30 000-40 000 kronor.

Den senaste ombyggda bilen i garaget, en Audi, sålde han vidare för 90 000 kronor.

– Audis brukar vara lite dyrare än Volvos. Men det beror också på hur ljudet är, hur mycket bilen gått och hur lacken är, säger Ahmad Shamieh.

Konkurrens och frihet

Men allt eftersom A-traktorerna blivit mer populära har också konkurrensen på andrahandsmarknaden ökat.

– Det var så klart lättare att sälja innan, nu är det många som lärt sig att bygga A-traktorer. Innan fanns det inte mycket bilar ute på Blocket.

Förutom den personliga inkomsten ser han en annan fördel med att antalet A-traktorer blir fler. Han menar att trenden kommer leda till billigare körkort för ungdomar.

– Man lär sig köra och det ger frihet.

Hör Ahmad berätta mer om sin affärsmodell i klippet ovan.

Det här är en A-traktor

  • En A-traktor får inte vara konstruerad att köra fortare än 30 km/h
  • För att köra A-traktor måste man ha fyllt 15 år och det krävs körkort, antingen körkort för moped klass I eller traktorkort.
  • A-traktorn ska ha en så kallad LGF-skylt som visar att det är ett långsamtgående fordon baktill.
  • Alla A-traktorer ska besiktas – dels när de registreras och men det ska också göras regelbundna kontrollbesiktningar.
  • Det är inte tillåtet att ha baksäte i en A-traktor. Detta för att begränsa antalet passagerare.
  • A-traktor eller epatraktor? Nyregistrering av epatraktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av A-traktorer. Men många säger fortfarande epatraktor fast de egentligen syftar på en A-traktor.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.