Åke skrämmer bort klövvilt med hjälp av en vanlig radio

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att människoljud är det som skrämmer bort klövviltet bäst. Det här är något som 84-årige Åke Sjöstrand på Ullevi gård utanför Gamleby i Västerviks kommun väl känner till. Han har använt sig av en vanlig radio för att skrämma bort älgar.

– Vi hade en grupp med älgar som gick och betade på en tallplantering. De tar toppskotten och förstör tallplantorna. Då fick vi idén att sätta upp radioapparaten som gick på batterier och så plastade vi in den ordentligt. Den hade ljud hela dygnet och då försvann älgarna, berättar Åke Sjöstrand. 

I klippet visar Åke hur han använde radion.

Vill tipsa villaägare

Under de senaste åren har SVT Nyheter rapporterat flera gånger om problem med bökande vildsvin i trädgårdar. Vi har till exempel berättat om Allan och Greta Gustafsson i Diö som över en natt fick hela sin trädgård förstörd. Åke Sjöstrand tror att knepet med radion kan vara en lösning även för att skrämma bort vildsvinen. 

– Vildsvinen är väldigt känsliga för förändringar och ljud, så jag tror att det här är ett bra sätt. Det bästa är att ha en radiokanal som både sänder prat och musik, så att det inte är lika hela tiden, för då vänjer sig djuren. 

Vad tänker du om risken att djuren vänjer sig vid ljudet? 

– Årsvis tror jag inte att det hjälper med radio, utan då blir viltet nog vana. Det är ju ingen hundraprocentig lösning, det är första hjälpen kan man väl säga, säger Åke Sjöstrand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.