Misstänkt läggmatch kommer inte att utredas

Uppdaterad
Publicerad

En spelare i BW90 misstänktes ha spelat på sin egen match – men det är inget brott enligt den svenska lagstiftningen och därför inleds ingen förundersökning.

Åklagare Katarina Stenström Ros på riksenheten mot korruption fick Svenska Spels anmälan på sitt bord i slutet av förra veckan. Anmälan handlade om att en spelare i BW90 misstänks för att via bulvan ha satsat pengar på att laget skulle förlora mot Nybro IF. Men hon beslutade under tisdagen att inte inleda någon förundersökning.

Inget brott

– Vi har en lucka i lagstiftningen. Det här är inget brott enligt svensk lag och det här är en princip som går tillbaka till romartiden. Inget brott utan lag, säger hon till SVT Nyheter.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Anmälningar om misstänkt så kallad matchfixning ökar hela tiden. Men de ärenden som har lett till åtal har innehållit antingen mutor, hot eller utpressning, enligt Katarina Stenström Ros. Men att en spelare har spelat dåligt för att själv dra nytta av det är inget brott i dag.

– Den anmälan som kom på mitt bord i förra veckan såg jag ingen möjlighet att väcka åtal på. Att som enskild spelare spela dåligt för att vinna på det ekonomiskt är inte straffbart enligt vare sig brottsbalken eller någon speciallagstiftning. Det skulle kunna närma sig bedrägeri eller trolöshet mot huvudman, men inte heller det går att tillämpa. Vi är helt enkelt bakbundna, säger Katarina Stenström Ros.

Förslag till lösningar

I förra veckan lämnade Svenska Fotbollförbundet, Svenska Basketbollförbundet och Riksidrottsförbundet in sina förslag kring hur man ska kunna stoppa matchfixning till regeringens spellicensutredning. En av de åtgärder de föreslog var just att göra det straffbart att som spelare satsa pengar på sin egen match. Och från riksenheten mot korruption hoppas man på en översyn av bedrägerilagstiftningen för att den vägen kunna fånga upp den här typen av beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet