Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar kammaråklagaren Emma Berge på tre frågor om tillträdesförbud. Foto: Clary Kroon/SVT

Åklagaren: ”Det ska inte vara lätt att få ett tillträdesförbud”

Publicerad

Kammaråklagare Emma Berge tycker att det är viktigt att komma ihåg att lagen om tillträdesförbud till butik är en stor inskränkning mot den enskilda personen och att det därför är viktigt att det finns ett bra underlag och att beslutet övervägs noga.

– Det är en stor inskränkning av en persons rörelsefrihet. Både enligt regeringsformen och enligt Europakonventionen ska man få röra sig fritt. Därför behöver man tänka till om det är nödvändigt med ett tillträdesförbud, säger Emma Berge, kammaråklagaren i Växjö.

Intresseorganisationen Svensk handel tycker att lagen om tillträdesförbud till butik tillämpas för sällan.

Mellan den 1 mars 2021, då lagen började gälla, fram till den 1 februari 2023 har det i hela landet kommit in 959 ärenden som rört tillträdesförbud till butik och 535 beviljades.

Kan få stora konsekvenser

Åklagaren Emma Berge ser att tillträdesförbud kan få stora konsekvenser och hon tycker därför att det är viktigt att den här typen av beslut inte tas för lättvindigt.

– Om man till exempel bor på en mindre ort med en matbutik och får tillträdesförbud till den. Var ska man då handla sin mat om man inte har tillgång till bil? Det kan få väldigt stora konsekvenser, säger hon. 

I klippet svarar kammaråklagare på tre frågor om tillträdesförbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.