Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan två år tillbaka har butiksägare möjlighet att få snattare portade från butikerna. Men skillnaden i hur många tillträdesförbud som beviljas är stor i de småländska länen. Hör mer om anledningarna bakom det i klippet. Foto: TT

Lättare få snattare portade i Kalmar än i Jönköping

Publicerad

För två år sedan kom en ny lag som bland annat innebär att snattare kan bli portade från butiker. Men hur ofta tillträdesförbud beviljas skiljer sig mellan de olika åklagarkammarna i Småland.

På Ica i Alvesta upptäcker de snattare dagligen och handlaren Gabriel Fransson tycker att den nya lagen med tillträdesförbud har fungerat bra.

– Det har varit smidigt att bara skicka in ett papper till åklagarmyndigheten, säger han. 

I hans butik har de fått tillträdesförbud för tre personer sedan lagen infördes och ingen av dem har återvänt till butiken efter det. 

Stora skillnader inom Småland

Mellan den 1 mars 2021, då lagen började gälla, fram till den 1 februari 2023 har det i hela landet kommit in 1460 ärenden som rört tillträdesförbud. De flesta av dem handlar om butiker, men även badanläggningar, bibliotek och idrottsarrangemang ingår. Av de 1460 ärendena beviljades 695 tillträdesförbud. 

Men det är stor skillnad mellan åklagarkammarnas beslut, det visar den statistik som SVT Nyheter Småland begärt ut.

Åklagarkammaren i Kalmar har beviljat 31 av 51 ansökningar, vilket är 61 procent. I Växjö godkändes 16 av 30, eller 53 procent. I Jönköping var det endast 10 av 40 ansökningar som beviljades, vilket är 25 procent. 

Svårt att veta varför

Enligt kammaråklagaren Emma Berge är det svårt att uttala sig om varför det spretar, för varje åklagare gör sin egna bedömning. Skillnaderna kan bland annat beror på det underlag som kommit in, men även på andra omständigheter. 

– Varje fall ser olika ut, men det kan till exempel handla om att personen har flyttat från orten och då behövs ingen tillträdesförbud. En person kanske sitter häktad för ett annat brott och då behövs det inte heller. Det kan bero på saker som den enskilda handlaren inte vet om eller förstår, säger hon. 

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum överväger att genomföra en tematisk tillsyn när det gäller tillträdesförbud till butik, för att bland annat titta på vad skillnaderna kan bero på. Tillsynsrapporten väntas bli klar i november i år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.