Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter om åklagarens syn på det stora bedrägeriet mot CSN: ”Kan just nu inte se att det gått pengar till huvudmannen”, Foto: Arkiv/SVT

Åklagaren i CSN-härvan i Markaryd kan inte se att det gått in pengar på huvudmannens konto

Uppdaterad
Publicerad

En stor bedrägerihärva mot CSN har nystats upp i Markaryd. Totalt är hittills 48 personer åtalade. Åklagaren Jonny Philipsson säger till SVT att han inte kunnat se att det gått några pengar till den tidigare anställde inom kommunen som ses som huvudman i härvan.

Enligt åtalet har en före detta anställd i Markaryds kommun registrerat personer på utbildningar vid Markaryds kunskapscenter och skickat in falska betyg till CSN. På så vis har personerna kunnat få pengar utbetalt från CSN.

– Vi kan inte just nu se att det har gått pengar till honom via konton. Vi kan inte heller se att han varit utsatt för påtryckningar, vi har ingen förklaring till varför han har gjort det här, säger Jonny Philipsson en av åklagarna i ärendet.

Markaryd

CSN lurades på över 17 miljoner

Mannen i Markaryd är åtalad för grovt bedrägeri efter att ha registrerat personer som studerande vid vuxenutbildningen i Markaryd och skickat in falska betyg till CSN.

En omfattande härva där huvudmannen i Markaryd och 47 andra personer i södra Sverige är åtalade. Totalt har CSN blivit lurade på över 17 miljoner kronor.

– Han förnekar brott och säger att det här har skett av misstag. Sen finns det ”elever” som erkänner brott medan andra hävdat att de har fått besked från huvudmisstänkt att de kan sitta på distans, så de lämnar uppgifter som strider mot varandra.

”Aldrig varit med om något liknande”

Det finns åtalade i härvan som är släkt med varandra.

– Men det finns ingen koppling till huvudmannen som vi kan se nu.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, så många misstänkta har jag aldrig hört talas om, säger Jonny Philipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet