Foto: Bild ur polisens förundersökning

Åklagaren yrkar på fängelse för tjuvfiskeligan

Publicerad

Åklagaren yrkar på ett och ett halvt års fängelse för den som är mest inblandad i tjuvfisket. För de andra åtalade yrkar hon också på fängelse men kan inte säga exakt hur långa straff det bör vara.

Den stora tjuvfiskerättegången går mot sitt slut. Nio män står åtalade för omfattande tjuvfiske. Enligt åtalet handlar det om tonvis med fisk och kräftor som dragits upp ur Småländska sjöar för att sedan säljas på fiskeauktioner.

Läs mer: Misstänkta tjuvfiskeligans egna bilder

I dag tisdag lade åklagare Saramaria Johansson fram sin slutplädering mot de nio åtalade männen.

– Jag yrkar på ett och ett halvt års fängelse för den person som är mest inblandad. För de åtta resterande personerna yrkar jag på fängelse av olika längd, men där har jag inte preciserat exakt hur långa straff det bör vara, säger hon till SVT.

Finns ”flyktfara”

Dessutom begär Saramaria Johansson att samtliga nio personer blir fortsatt häktade i väntan på dom på grund av ”flyktfara”.

Försvarsadvokaterna har under tisdagen också pläderat och fortsätter att göra det under onsdagen, då förhandlingarna ska avslutas.

Under onsdagen fattar tingsrätten beslut om eventuell fortsatt häktning av de åtalade personerna eller om de släpps på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet