De nio åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat och sålt över 1.000 kilo gös, 1.000 kilo signalkräftor och 100 kilo gädda till fiskmarknader. Foto: Bild ur polisens förundersökningVisa alla (9)
Visa alla (9)

Här är tjuvfiskeligans egna bilder

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta tjuvfiskeligan som ska ha fiskat upp tonvis med fisk och kräftor har själva tagit bilder när de sålt sin fångst på fiskmarknader i både Göteborg och Stockholm.

Bilderna har hittats i de misstänktas egna mobiltelefoner och ingår i den omfattande förundersökningen på 1171 sidor. De misstänkta tjuvfiskarna har bland annat tagit bilder på varandra men också på fisk som med hjälp av telefonernas GPS kan kopplas till fiskauktioner både i Göteborg och Stockholm.

LÄS MER: Nio personer åtalas i tjuvfiskeligan

Sålt fisk för över 400.000 kronor

De nio åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat och sålt över 1.000 kilo gös, 1.000 kilo signalkräftor och 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm.

Försäljningsintäkterna har varit totalt på över 400.000 kronor.

Fångsten har hanterats och paketerats i en fastighet i Tingsryds kommun som också använts som bostad för ligan. Fisken har sedan transporterats med egen kyllastbil för att säljas på fiskauktioner.

LÄS MER: Så jobbade tjuvfiskeligan

De åtalade männen som alla är utländska medborgare menar att de varit i Sverige för att fiska lagligt. Något som åklagaren säger sig kan motbevisa.

– Bevisläget är bra. Omfattningen av hanteringen av både fisk och kräftor tyder på en yrkesmässighet. Jag menar att det är omöjligt att få tag på dessa mängder på en laglig väg, säger åklagaren Saramaria Johansson till SVT Nyheter Småland.

Största tjuvfiskehärvan någonsin

Ligan som nu åtalas vid Växjö tingsrätt misstänks ha fiskat i insjöar i södra delarna av Småland och norra Skåne. Och när förundersökningen nu är avslutad klarnar en bild av det största tjuvfiskeåtalet rörande insjöfiske någonsin.

LÄS MER: Här hittades tjuvfiskarnas jättenät

–  Jag har inte lyckats hitta något liknande ärende tidagre. Det vanliga är att man lyckas gripa en eller två som fiskar olovligt, säger Saramaria Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet