Nio personer åtalas i tjuvfiskeligan

Publicerad

Nio personer åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

De åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat och sålt över 1.000 kilo gös, 1.000 kilo signalkräftor och 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm.

Försäljningsintäkterna har varit totalt på över 400.000 kronor.

LÄS MER: Så jobbade tjuvfiskeligan

– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren Saramaria Johansson i ett pressmeddelande.

Sjöar i södra Sverige

Den misstänkta i tjuvfiskeligan verkar ha inriktat sig på sjöar i södra delarna av Småland, Blekinge och norra Skåne. Fisket har gjorts på natten med gummibåtar och tysta elmotorer med gömda nät och kräftburar.

Genombrottet i förundersökningen kom när polisen den 31 augusti slog till mot två fastigheter i de södra delarna av Tingsryds kommun. Åtta personer greps vid tillslaget och dessutom beslagtogs massor av fiskeutrustning, båtar och båtmotorer.

Sedan har utredningen växt till att åtalet nu omfattar nio personer som alla är utländska medborgare och är mellan 30 till 60 år. Samtliga åtalas för grovt häleri och åtta av de misstänkta åtalas för grovt brott mot fiskelagen.

LÄS MER: Här hittades tjuvfiskarnas jättenät

Största tjuvfiskeåtalet genom tiderna

Förundersökningen omfattar sammanlagt 1171 sidor och några av de åtalade har gjort vissa medgivanden.

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet. Organiserat tjuvfiske är säkerligen vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa stora summor pengar, som denna förundersökning påvisar, berättar Saramaria Johansson.

Storleken på fallet gör också att rättegången kommer att flyttas till Linköpings tingsrätts lokaler och planeras att inledas den 17 oktober och pågå i nio dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet