Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I augusti var det ett 60-tal personer som manifesterade utanför polishuset i Kalmar. De menar att få sexualbrott klaras upp. Foto: SVT

Demonstranter saknade polistillstånd – riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti hölls en manifestation utanför polishuset i Kalmar. Demonstranterna ville framföra sitt budskap om att få anmälda sexualbrott leder till fällande domar. Nu visar det sig att de saknade polistillstånd.

– Vi står här idag för de har 82 pågende utredningar på Kalmar polishus och för att kvinnor och barn i princip är rättslösa i det svenska rättssystemet, sa en av demonstranterna till SVT Nyheter Småland då. 

Nu har polismyndigheten upprättat en polisanmälan för brott mot ordningslagen eftersom det saknades ett polistillstånd. 

– Systemet ser ut så att man ska söka om tillstånd för olika demonstrationer. Det handlar om att man från polismyndighetens sida ska kunna se till att olika engagemang inte krockar och det handlar också om säkerhetsfrågor, säger Joel Rydh, förundersökningsledare på polisen i Kalmar.

Nu riskerar arrangören till demonstrationen att få böta.

– Vi har fått utredningen till oss och nu tittar vi på om det går att styrka brottet. Vi har gått ut med en kallelse för att prata med en person som är misstänkt och sedan får vi se vad det leder till, säger Joel Rydh.

Det var plattformen Gardet en feministisk webbsida som uppmanat sina följare att manifestera.

En av de lokala arrangörerna kommenterar polisanmälan och säger att det är tråkigt att polisen i Kalmar väljer att lägga sina resurser på detta.

– I andra städer togs #rättslösa emot med öppna armar, säger arrangören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer