Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christoffer Hjorter, stationsansvarig på brandstationen i Orrefors, har arbetat som brandman i åtta hår. Han oroas över bristen på brandmän och hoppas kunna förhindra att stationen läggs ned. Foto: Fanny Asplund/SVT.

Akut brandmansbrist i Orrefors – stationen riskerar att läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på brandmän i Orrefors, något som oroar stationsansvarige Christoffer Hjorter som nu söker efter nya brandmän via sociala medier. Om de inte lyckas rekrytera tre personer hotas stationen av nedläggning.

– Det är fruktansvärt allvarligt, vissa helger kommer stationen stå tom som det är nu, säger han.

Brandmansbristen i Orrefors startade redan 2015. Christoffer Hjorter berättar att en del deltidsbrandmän då valde att hoppa av på grund av att de var missnöjda med de nya avtalen. Sedan dess har brandmännen blivit färre och färre.

– Jag är väldigt rädd att de kommer lägga ner stationen eller göra om den till ett värn, säger Christoffer Hjorter.

Målsättningen är att minst ha åtta stycken brandmän i fast tjänst och två i pooltjänst. I dagsläget finns fyra fasta, snart fem då en är under utbildning, samt en i poolen. För att stationen inte ska hotas av nedläggning krävs det att de rekryterar minst tre personer.

Stationsansvarige Christoffer Hjorter tycker att den bästa känslan som finns är att få hjälpa människor. Foto: Fanny Asplund/SVT.

”En försämring för hela bygden”

I snitt har stationen två utryckningar per vecka. Christoffer Hjorter menar att en nedläggning av brandstationen i Orrefors skulle innebära att byborna får vänta betydligt längre på att få hjälp.

– Det innebär en försämring för hela bygden, de kommer få vänta mycket längre på insats. Vi är visserligen bara två stycken men vi kan alltid påbörja och göra någonting. Allt är bättre än inget, det finns så mycket vi kan göra på bara två personer tills förstärkningen från Nybro kommer.

Christoffer Hjorter har gått ut i sociala medier där han efterlyser brandmän och hoppas nu att han ska kunna förhindra en nedläggning av stationen.

I klippet hör du Christoffer Hjorter berätta mer om bakgrunden till brandmansbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer