Foto: TT

Akut brist på deltidsbrandmän i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Vimmerby har länge brottats med svårigheten att uppfylla bemanningen av deltidsbrandmän i beredskap. Läget har försämrats ytterligare inför sommaren informerar räddningstjänsten till Länsstyrelsen i Kalmar län.

– Denna vecka är vi en man kort i varje grupp och det blir bekymmersamt om något stort händer, säger Magnus Svahn, räddningschef i beredskap på Vimmerby räddningstjänst.

Vimmerby räddningstjänst har anmält den akuta bristen på deltidsbrandmän i beredskap till Länsstyrelsen i Kalmar län för en vecka sedan. Bemanningsproblemet gäller ingen enskild station utan varierar från station till station under olika perioder.

– Det är ett jättepussel vi måste lägga hela tiden för att hålla beredskapen och det är något vi inte kan göra hur länge som helst, säger Magnus Svahn.

Enligt räddningstjänsten går den ordinarie personalen på knäna och problemet med bemanningen kan få stora konsekvenser för räddningstjänstens arbete att bekämpa bränder, i synnerhet om något stort händer under sommaren.

– Bemanningsproblemet har försämrats ytterligare inför sommaren. Vi kan få problem med att få ut våra fordon som tankbil och stegbil till exempel, säger Magnus Svahn.

Vimmerby räddningstjänst för nu samtal med räddningstjänsten i Jönköping för att säkra personal om något akut skulle inträffa i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.