Barnhabiliteringen ska nu lämna de slitna lokalerna på norra industriområdet Foto: Niklas Sjögren/SVT

Akutlösning för barnhabiliteringen – flyttar från dåliga lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att barnhabiliteringen i Växjö kommer flytta till nya tillfälliga akutlokaler. De nuvarande lokalerna är i dåligt skick och anses vara ett arbetsmiljöproblem.

Det var i början av 2019 som larmen började komma. Problem med svidande ögon, torra luftrör, hosta och nedstämdhet rapporterades och problemen kunde härledas till de slitna lokalerna på norra industriområdet.

I april beslutade regionstyrelsen att börja leta efter nya lokaler, och nu har man hittat en lösning – i alla fall tillfälligt. De tre kommande åren ska barnhabiliteringen placeras på Solvändan på Högstorp i Växjö.

– Nu har vi fattat ett beslut för att ta fram ändamålsenliga lokaler för både personal och patienter. Det här beslutet innebär en lösning på lokalproblematiken de närmaste tre åren, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

”Äntligen”

Förslaget att flytta barnhabiliteringen kom efter ett yrkande från socialdemokraten Henrietta Serrate, och hon är glad att det nu händer något.

– Äntligen säger jag! Vi lade det här yrkandet i januari-februari för läget var akut. Det hade gärna fått gå ännu snabbare men nu ser det ut att bli en lösning under året så jag är glad, säger Henrietta Serrate (S) 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Akuta fasen löst

Hon berättar att små justeringar kommer att göras på Solvändan för att anpassa lokalerna till verksamheten men lokalerna kommer inte renoveras helt. Det här är en lösning för de tre kommande åren och nu börjar arbetet med att hitta en långsiktig lösning.

– Läget är akut just nu och de här lokalerna är bättre än de nuvarande lokalerna som personal blivit sjuka av. Nu är den akuta fasen löst och nu börjar vi leta efter en långsiktig lösning, säger Henrietta Serrate.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet