Isolerade äldre i kö för att skaffa coronakatt

Publicerad

Ju längre coronapandemin pågår desto större behov av sällskap, det verkar vara fallet för de äldre som lever isolerade. Katthemmet Växjö Hemlösa katter märker en rekordstor efterfråga på katter sedan februari.

Jennie Johansson på Växjö Hemlösa Katter blir överöst av mejl, meddelanden och samtal från bland annat barnbarn och barn till äldre som idag lever isolerade på grund av coronapandemin.

– De som tillhör riskgrupperna går inte ut som förut och träffar inte sina släktingar heller. Då vill man ha sällskap och en katt verkar passa utmärkt.

– Jag har jobbat med det här i fem år och jag har aldrig upplevt en så pass stor efterfrågan på katter, säger hon.

När SVT Nyheter Småland träffar henne är hon på väg att placera två katter på ett jourhem.

– Det har också blivit lättare att hitta jourhem till katterna. Det handlar om personer som kanske är hemma mer än vanligt och tar gärna emot en eller fler katter under en begränsad tid, säger Jennie Johansson.

Risk för ”coronakatter”

Efterfrågan på katter är stor just nu med risk att det blir ”coronakatter” i höst.

– Jag hoppas det inte är bara en trend utan att man gör genomtänkta val. Det vore trist att omplacera dessa katter igen om eller när pandemin är över, säger hon.

Det finns en oro för att coronakatter ska överges när pandemin är över. Foto: SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet