• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Missen ledde till att mannen tvingades operera bort hela ögat. Foto: SVT

Äldre man fick ögat bortopererat – efter missad remiss

Publicerad

När en man i 70-årsåldern sökte vård för ett infekterat öga missade akutkliniken i Oskarshamn att skicka en remiss för uppföljning till Västerviks sjukhus. Missen ledde till att mannen tvingades operera bort hela ögat.

När mannen sökte vård för ögat bedömde sjukhuset i Oskarshamn att det var en ögoninflammation och att ögat skulle behandlas med antibiotika. Ögat skulle senare följas upp på Västerviks sjukhus vilket aldrig blev av.

Mannen sökte tillslut kontakt med ögonkliniiken på Västerviks sjukhus på egen hand – och då fick han beskedet att ögat måste opereras bort, på grund av att ögat hade försämrats så pass mycket.

En chefsläkare har gjort en Lex Maria-anmälan efter händelsen och i anmälan står det att den bristfälliga handläggningen på akutkliniken har utsatt patienten för en allvarlig och permanent vårdskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.