Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äldreminister Anna Tenje (M) berättar i klippet ovan om varför regeringen vill avsluta satsningen Äldreomsorgslyftet. Foto: Hazem Dakel, Arkiv, SVT

Ministern om Äldreomsorgslyftet: ”Mycket av pengarna har inte använts”

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga satsningen Äldreomsorgslyftet löper ut i år 2023. Enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har landets kommuner inte använt alla de pengar de fått för Äldreomsorgslyftet. Ett exempel är Kalmar kommun.

– Vi har analyserat Äldreomsorgslyftet och dess avsedda effekter noggrant. Vi har valt att bjuda in Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kommunal för att ha en gemensam diskussion om Äldreomsorgslyftet, bland annat kring varför pengarna inte utnyttjats, säger Anna Tenje (M) till SVT Nyheter Småland.

Äldreomsorgslyftet har gett anställda inom äldreomsorgen möjlighet att arbeta halvtid och samtidigt studera halvtid, på arbetstid med bibehållen lön.

Mattias Ask, förvaltningschef på Kalmar kommun säger att satsningen sedan 2020 har gett kommunen 50 nyutbildade undersköterskor.

Inte utnyttjat hela det statliga bidraget

Kalmar kommun är dock även ett exempel på en kommun som bara utnyttjat en liten del av de pengar de fått. Under första året, 2020, utnyttjades endast 16 procent av tilldelade medel och under andra året 40 procent.

– Det har inte varit möjligt att använda alla medel eftersom pandemin inneburit att vi har haft en oerhört hög personalfrånvaro, säger Mattias Ask.

Så vill regeringen satsa på äldreomsorgen

Enligt Anna Tenje (M) har regeringen till nästa budget för 2024 planer för att förbättra kvalitet och kompetensutveckling. Men hon säger att redan nu i år skjuter man till 12 miljarder extra till landets kommuner, via det generella statsbidraget.

– Det är mycket möjligt att en betydande del av dessa pengar kommer att användas för att säkerställa kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom äldreomsorgen, tillägger Anna Tenje (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.