Länsantikvarie Birgitta Eriksson: ”Nu blir det arkeologisk utgrävning” Foto: SVT

Länsantikvarien: ”Aldrig varit med om något liknande!”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har aldrig varit med om något liknande!

Länsantikvarie Birgitta Eriksson är förvånad över att en fastighetsägare grävde upp sin tomt i den äldsta delen av Kalmar utan att fråga om lov.

Kalmar tingsrätt tog inte hänsyn till att kvinnan sa sig inte veta om att man behövde tillstånd, utan dömde henne till 200.000 kronor i skadestånd och 40 dagsböter. De flesta fastighetsägare är också medvetna om detta och vänder sig till länsstyrelsen. Dit kommer 800 ärenden om året, bara i Kalmar län.

Men hur ska man veta vilka bestämmelser som finns?

– Det ligger ett stort ansvar på oss medborgare att känna till de lagar som finns och det gäller även kulturmiljölagen. Och just i det här fallet fanns goda möjligheter att ana att man skulle behöva ta kontakt med länsstyrelsen innan man satte igång.

Platsen ligger nämligen i det som Birgitta Eriksson kallar för ”stadens hjärta”, de allra äldsta delarna av Kalmar. Under dagens marknivå har arkeologer funnit rester av tomter och husgrunder som är upp mot 900 år gamla.

Skadeståndet på 200.000 kronor går till länsstyrelsen. Vad ska pengarna användas till?

– Vi ska göra en arkeologisk undersökning av platsen. Vi har sett rester av fyra byggnader intill den aktuella platsen, som var tänkt att bli parkeringsplats. Nu vill vi dokumentera det som eventuellt förstörts av den första grävningen och det som finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.