Alla fiske av ål kan stoppas uinder tre månader i höst. Foto: Emil Langvad/TT

Ålen ännu hotad – nytt fiskeförbud föreslås

Publicerad

EU:s fiskeministrar föreslår ett fortsatt fiskestopp på ål. Om förslaget går igenom kan det bli stopp för ålfisket under tre månader i höst.

Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten vill att ålfisket ska förbjudas i höst

– Vi föreslår att förbudet för fiske efter ål i svenska kustområden införs mellan den 1 november 2019 och den 31 januari 2020, vilket är samma månader som stoppet lades förra året. Förslaget ska nu ut på remiss och vi hoppas kunna ta ett beslut i maj, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, som ansvarar för att genomföra EU-beslutet i Sverige.

Sverige har sedan tidigare omfattande fiskeregleringar som syftar till att stärka ålbeståndet. Sedan 2007 råder ett generellt förbud mot ålfiske, med undantag för tillståndsgivna yrkesfiskare. Som en konsekvens av detta har ålfångsterna minskat med 80 procent längs de svenska kusterna de senaste tolv åren, skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fiskare i Kalmar län drar upp en stor del av de 140 till 180 ton ål som årligen landas i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer