Bo Ohlsson och Gert Pontmark är ålfiskare på Öland. Foto: Johan Svensson/SVT

Ålfiskare: ”Ett förbud är inte rätt väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskarna vill fortsätta att fiska ål.
– Det finns gott om ål, säger Bo Ohlsson.

Naturskyddsföreningen kräver ett totalförbud mot att fiska ål. Men enligt yrkesfiskarna själva är det inte rätt väg att gå för att rädda arten.   

– Det är inte fisket som gör att ålbeståndet minskar. Den stora boven är kraftverken. Att införa ett totalförbud mot att fiska ål är vansinne. Vi har det tillräckligt tufft som det är, menar Bo Ohlsson, yrkesfiskare från Öland.

Europeisk ål har minskat med 95-99 procent sedan 1970-talet.

– Det finns gott om ål. Fisket har inte förändrats de senaste sju åren. Fångsterna är riktigt bra, säger Bo Ohlsson, yrkesfiskare från Öland. 

För varje år som går blir det färre och färre ålfiskare.

– De senaste tio åren har hälften av alla ålfiskare med licens slutat. Vi värnar om det småskaliga fisket och är emot ett totalförbud, säger Anders Kjellberg, fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Kalmar län. 

Sedan maj 2007 är det förbjudet att fiska ål för alla, i havet och i större delen av svenska sötvattensområdena. Endast ett fåtal yrkesfiskare har dispens från förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer