Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmy Karlsson får inte ta över pappa Jans rätt att fiska ål. Följ med de båda ut på ålfiske i klippet ovan. Foto: SVT/Jan-Eric LundbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ålfisket på väg att dö ut – Jimmy får inte ta över

Uppdaterad
Publicerad

Jan Karlsson från Hamneda är ensam i Kronobergs län om att ha tillstånd att fiska ål i Bolmen. För att värna ålens överlevnad ger myndigheterna inga nya tillstånd till fler fiskare. Så när Jan Karlsson lägger redskapen åt sidan är det ingen som får ta över.

Men även utan fiskare lever ålen farligt. Nu kan Uppdrag granskning avslöja hur farliga vattenkraftverken är för djuren.

Ålen hotas av utrotning och för att skydda de hotade arterna har världens länder kommit överens om att begränsa handeln med ål.

Jan Karlsson har licens för att få fiska ål men det tillståndet får inte hans söner överta efter honom. När Jan lägger av är det slut. Jimmy Karlsson har varit med sin far ut och fiskat sedan han var liten.

– Det känns väldigt tråkigt att jag som har varit med ”farsan” ut och fiskat sedan jag var liten och nu när vi tar över så får vi inte fortsätta att fiska just ål, säger Jimmy Karlsson.

Han är den siste med tillstånd att fiska ål här

Jan Karlsson har fiskat ål i sjön Bolmen sedan trettio år tillbaka. Han är idag den siste yrkesfiskaren som får fiska ål i den delen av Bolmen som tillhör Kronobergs län.

Enligt Jan Karlsson är det fortfarande gott om ål i Bolmen. All ål är dock inplanterad och utan inplantering skulle den enligt honom försvinna från sjön.

All ål som fångas i Bolmen är som sagt utsatt som yngel och har fått växa till sig. Men ålen lever farligt i sjön. Bland annat med alla hinder vid vattenkraftverken, där den riskerar att dödas. Därför finns det vissa ställen där ålen tas omhand på ett skonsamt sätt.

– Vattenkraftverken sätter ju stopp, mycket av ålen samlas vid det första vattenkraftverket i Laholm där det finns en åluppsamlare som fångar in ålen som sedan transporteras upp i sjön och planteras ut, säger Jan Karlsson.

SE MER:

”Den sista ålen” publiceras på SVT Play onsdag 20 oktober 06.30

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.