Foto: Stig-Åke Jönsson

Alhem: ”Fallet med läkaren som fick lyxvilla bör prövas av hovrätten”

Publicerad

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att det omdiskuterade tvistemålet i Kalmar, där en läkare fick en miljonvilla i gåva av en patient, hamnar i hovrätten. Då finns det goda skäl att tro att utgången blir en annan menar rättsexperten.

Kalmar tingsrätt anser att kvinnans gåvobrev, där läkaren fick en miljonvilla, är giltigt. Rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem har följt målet och läst domen. 

– Jag har full respekt för att det är domstolen som dömer. Men enligt min åsikt finns det flera händelser i historien som är anmärkningsvärda. Till exempel har vi bara en version om vad som hänt och den kommer från läkaren, kvinnan har varit oförmögen att själv berätta, säger han till SVT Nyheter Småland.

Det omdiskuterade målet har handlat om huruvida en lyxvilla har skänkts av en då 80-årig kvinna till läkaren eller inte. Enligt släktingarna ska mannen utnyttjat sin roll som läkare och gjort den ”multisjuka” kvinnan beroende av honom.

Dömde till läkarens fördel

Enligt läkarens advokat var kvinnans sista vilja att lämna över lyxvillan till läkaren. Kalmar tingsrätt dömde i tisdags till läkarens fördel.

När Alhem gått igenom domen pekar han på flera omständigheter som han tror skulle bedömas olika av en hovrätt.

– En läkare som är på tillfälligt besök i Kalmar och råkar gå förbi den här damen, som sedan skickar blommor och senare flyttar in hos henne. Den äldre kvinnan är också hårt drabbad av sjukdom och kan därför haft svårt att hävda sin egen rätt. Mina tankar går till sol- och vårhållet, säger Sven-Erik Alhem.

I torsdags meddelades att också brottsutredningen om misstänkt ocker mot läkaren lades ner. Men om tvistemålet överklagas och tas upp i hovrätten tror Alhem att utredningen återupptas.

– Detta skulle då öppna upp för åklagarsidan att ta upp den nedlagda brottsundersökningen mot läkaren igen, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet