Kvinna gav bort miljonvilla till 40 år yngre läkare Foto: SVT Design

Läkare får behålla den omstridda lyxvillan

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt prövar inte den uppmärksammade tvisten i Kalmar mellan släktingar till en äldre kvinna och en läkare. Striden startade efter att kvinnan gett bort sin miljonvilla till läkaren.

Bråket mellan läkaren och kvinnans släktingar blev mycket uppmärksammad förra året. Läkaren, som i flera år bodde med kvinnan, fick hennes lyxhus via ett gåvobrev. Men släktingar till kvinnan menade att kvinnan varit i beroendeställning till läkaren och ville därför att gåvan skulle ogiltigförklaras.

Frågan hamnade i tingsrätten, och i tingsrättens dom i januari ansågs gåvobrevet, som undertecknades av kvinnan, som giltigt.

”Feg och slö utväg”

Göta hovrätt har nu meddelat att de inte tänker pröva ärendet.

– Jag tycker att det är fegt och en slö utväg. Domen är felaktig eftersom att de inte tagit fasta på det vi framfört. De har buntat ihop och gjort det enkelt för sig, säger Kristian von Varfalva Pálffy, talesperson för kvinnans släkt.

Kvinnans släktingar anser också att ärendet är en principsak och att det har kommit att handla om mer än villan.

– Folk man litar på ska inte kunna dra fördel av sin ställning på det här sättet. Min faster kan överklaga för att hon är stadd i kassan, så att säga, men hur är det med alla andra äldre som blivit utnyttjade?

”Slog ner som en bomb”

Familjen är fortfarande chockade av beskedet, men Kristian von Varfalva Pálffy menar att de inte kommer att ge upp än. Eventuellt kommer hovrättens beslut att överklagas.

– Beskedet slog ned som en bomb hos oss igår, men vår inställning är fortfarande att vi ska driva det här så långt det går att driva, säger Kristian von Varfalva Pálffy.

Villan i centrala Kalmar är värderad till 15 miljoner kronor. 2015 förde kvinnan genom ett gåvobrev över villan till läkaren, undertecknandet bevittnades  av två oberoende jurister. Kvinnans anhöriga stämmer sedan läkaren och kräver att husgåvan ogiltigförklaras och menar att läkaren ”utnyttjat sin ställning som läkare och vän för att lura av en sjuk äldre kvinna hennes fastighet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet