Alice Bah Kuhnke på Kalmarbesök för att ge partimedlemmarna ny inspiration. Foto: Tindra Englund

Ministern på stödbesök efter småländska valmotgångar

Uppdaterad
Publicerad

Årets val blev en katastrof för Miljöpartiet både i Kronobergs och Kalmar län. Men kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke väljer att motiveras av det dåliga resultatet.

– Jag vet att vi behövs mer än någonsin, säger hon till SVT Nyheter Småland under sitt besök i Kalmar.

I både Kalmar och Kronobergs län hamnade Miljöpartiet under treprocentsspärren och tappade alla sina mandat i landstinget. Partiet åkte även ut ur 12 av 20 kommuner i de båda länen.

Men enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är det dåliga valresultatet för MP en motivation till att resa land och rike runt. Under söndagen besökte hon Kalmar för att träffa de lokala medlemmarna och uppmuntra dem i deras fortsatta arbete.

Kalmar

– Mycket av min motivation just nu kommer från det generellt sett dåliga valresultatet som Miljöpartiet gjorde, jag vet att vi behövs mer än någonsin, säger Alice Bah Kuhnke.

”Vi behöver en progressiv klimatpolitik”

Hennes eget engagemang drivs av en vilja till förändring och hon kommer gång på gång tillbaka till att hon vill kunna se sina barn och barnbarn i ögonen.

– Den stora utmaningen vi står inför är klimatförändringarna och det är mycket som måste ske nu. Då behöver vi en progressiv klimatpolitik i Sverige och Europa och för det krävs många tuffa beslut och politiker som vill prioritera det här, säger hon.

Ska vara lätt att göra rätt

Men på lokal nivå tror ministern att det är avgörande att partiet blir mer lättillgängligt för att kunna nå ut till nya medlemmar.

– Vi måste visa nya medlemmar att MP är en plattform för att kanalisera sin vilja till förändring. Men samtidigt måste det vara lätt att göra rätt, det ska inte krävas en hel förändring av ditt liv för att kunna gå med i ett parti och driva en lokal förändring, säger Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet