Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Wernersson är fastighetschef på SBF Kalmar och han hoppas komma igång med sitt solcellsprojekt så fort Energimarknadsinspektionen kommit med sitt vägledande beslut. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Han vill skapa ett eget internt elnät – Kalmar Energi stoppar projektet

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsförvaltaren SBF Kalmar vill satsa på solceller och skapa ett eget internt nät för att försörja ett hundratal hushåll med el. Kalmar Energi sätter sig på tvären och vill att Energimarknadsinspektionen kommer med ett prejudicerande avgörande.

Den 1 januari 2022 ändrades ellagen och det blev möjligt att bygga egna interna elnät mellan olika byggnader och fastigheter. Denna möjlighet fastighetsbolaget SBF Kalmar velat utnyttja, men stoppas av Kalmar energi.

– Det har stått still i två år eftersom Kalmar Energi vägrar ge mig tillgång till huvudnätet, säger Bo Wernersson, fastighetschef på SBF Kalmar.

Kalmar

Det privata fastighetsbolaget SBF Kalmar vill installera solcellspaneler på taken på sina fem bostadshus i stadsdelen Oxhagen i Kalmar.

Bo Wernersson vill producera förnybar energi både till husdriften men även till ett hundratal hushålls elförsörjning. Men för att projektet ska komma igång måste en ny anslutning till huvudnätet sättas upp.

– För att satsningen ska bli lönsam måste vi kunna sälja vårt överskott och då behöver vi en mycket större anslutning ut, men det här är något Kalmar Energi inte velat göra hittills, säger han.

Vill överta 97 elnätsabonnenter

Ett internt nät skulle i praktiken betyda att ett hundratal elnätsabonnenter kopplas bort från Kalmar Energi och går över till SBF.

– Detta är kanske den egentliga orsaken till att elnätsbolaget vägrar gå med på vår satsning, säger Bo Wernersson.

Kalmar Energi menar att det inte är förlusten av kunder som är huvudproblemet utan hur uppkomsten av interna nät kan komma att drabba alla de kvarvarande elnätsabonnenterna.

– Om kundunderlaget krymper finns det risk för högre avgifter för resterande elnätskunder, säger Therese Andersen, kommunikationschef Kalmar Energi.

Lagligt stöd för interna nät

Sedan förra året är det lättare att dela energi mellan olika byggnader utan tillstånd tack vare nya bestämmelser i den så kallade IKN-förordningen om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen.

– Vi är självklart för förnybar energi men vi tycker att de nya bestämmelserna i förordningen är alldeles för otydliga, säger Therese Andersen.

Energimarknadsinspektionen (Ei) kommer med ett prejudicerande, så kallat bindande besked, inom kort.

SBF:s och Kalmar Energis ägandeförhållande

SBF Services AB

SBF Services AB är dotterbolag till SBF Fonder. SBF Fonders affärsidé är att attrahera kapital till fastighetsfonder som äger hyresbostäder i Sverige, där man skapar värde genom att förvärva, utveckla och långsiktigt förvalta bostadshyresfastigheter.

Källa: SBF Fonder AB, förvaltningsberättelse, årsredovisning 2022.

Kalmar Energi elnät AB

Kalmar Energi Elnät AB är dotterbolag till Kalmar Energi Holding AB som till lika delar ägs av Kalmar kommun och E.ON Sverige AB.

Källa: Kalmar Energi Elnät AB, förvaltningsberättelse, årsredovisning 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet