Foto: arkivbild TT

Nu ska alla med coronasymptom kunna testa sig i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad
Från och med fredag kommer alla med symptom på covid-19 erbjudas möjligheten att göra ett självtest i Kalmar län. Det görs ingen skillnad mellan boende och besökare i regionen, alla kan boka ett test. Det meddelade Region Kalmar län under tisdagen.

Nu utökar Region Kalmar testningen. Via 1177 kan den som har symptom på covid-19 boka plats och tid för provtagning. Testet levereras till något av de tolv apotek som regionen samarbetar med. Provkittet får hämtas ut av ett ombud som är friskt.

– Eftersom vi är ett turistlän kommer det finnas på ytterligare tre orter, i Vimmerby, Borgholm och Löttorp, där lämnas provkitten in i anslutning till hälsocentralerna, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör.

Alla får ta provet på sig själv efter tydliga instruktioner, det tas i näsa och svalg med en provtagningspinne.

Svar inom några dagar

Svar ges inom tre dagar, i normalfallet inom 48 timmar. Negativa svar kommer synas när man loggar in på 1177. Rör det sig däremot om ett positivt svar kommer man att bli kontaktad av sjukvårdspersonal för att påbörja smittspårning.

– Det känns väldigt bra att vi nu har en stabil struktur och logistik för en utökad testning. Vi tror att vi kommer att ha en kapacitet på 4000 till 5 000 tester i veckan, säger Ingeborg Eriksson.

Tillförlitligheten ska vara 99,5 procent, enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin och flera regioner har använt samma tester.

Förra veckan låg Småland i botten i Sverigestatistiken när det gäller antalet provtagningar sett till befolkningsmängd invånare. Men nu kan det bli ändring på det.

Kronoberg dröjer

I Kronobergs län ligger allmän testning några veckor i framtiden.

– Vi hoppas ha en lösning inom några veckor. Just nu testar vi priogrupp 3, samhällsviktig verksamhet, säger Christian Blomkvist som är smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Anledningen till att man inte har kommit igång ännu är att man inte har fått rutinerna på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet