Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Rosén (L) beskriver Centerpartiets besked som ett svek. Hör mer i klippet. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Allianskollegornas bestörtning i Växjö – var dagar från en ”regeringsförklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Denna veckan skulle bli kulmen på tre veckors förhandlingar – Alliansen i Växjö skulle presentera en ”regeringsförklaring”. I stället präglas veckan av antiklimax – och bestörtning efter Centerpartiets besked.

På måndagen träffades allianspartierna i Växjö för förhandlingar. Varken Patrik Åkesson (KD) eller Christina Rosén (L) som var med på mötet säger sig ha fått några signaler om att Centerpartiet ville dra sig ur.

– Jag ställde frågan, visst håller vi ihop som en allians? Och fick svaret ja. Då känns det naturligtvis som ett svek, säger Christina Rosén (L).

Centerpartiets Andreas Olsson har inte velat svara SVT om han har gett detta svar. Däremot är det klart att Centerpartiet under tisdagskvällen,meddelade att man inleder förhandlingar med Socialdemokraterna.

– Det kom som en kalldusch, säger Patrik Åkesson (KD).

Centerpartiet inte välkomna tillbaka

Både Liberalerna och Kristdemokraterna säger att ett möte var inbokat på fredagen den här veckan – för att avgöra kommunens framtida alliansstyre.

Nu ser de planerna ut att ha grusats. Centerpartiet skulle inte vara välkomna tillbaka in i Alliansen så länge Andreas Olsson leder Centerpartiet, säger Kristdemokraterna.

– Han har visat att långa och givande förhandlingar inte betyder någonting, säger Patrik Åkesson (KD).

Hör centerpartiets Andreas Olsson om beslutet som förändrade politiken i Växjö – i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har nu kommit fram till att Centerpartiet inte kan finna en väg med Alliansen med vårt deltagande och väljer därför att avbryta förhandlingarna” säger Andreas Olsson, kommunalråd Centerpartiet Foto: Ricardo Garcia/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer