Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har nu kommit fram till att Centerpartiet inte kan finna en väg med Alliansen med vårt deltagande och väljer därför att avbryta förhandlingarna” säger Andreas Olsson, kommunalråd Centerpartiet Foto: Ricardo Garcia/SVT

Centern bryter med Alliansen i Växjö: ”Samarbete med SD den springande punkten”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Centerpartiet avbryter förhandlingarna med Alliansen i Växjö och inleder en dialog med Socialdemokraterna.

– Det är inget lätt beslut att fatta, säger Thomas Magnusson, kretsordförande Centerpartiet.

Valresultat från den 11 september gav en mandatfördelning som innebär att M, L, KD och C samlar 25 mandat av 61. S, V, MP får tillsammans 29 mandat. SD får 7 mandat.

”Detta innebär att de rödgröna partierna får majoritet i Kommunstyrelsen och att det därmed inte finns förutsättningar för Alliansen att styra vidare utan att göra sig aktivt beroende av SD,” skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

”Kan inte finna en väg med Alliansen”

– Vi har nu kommit fram till att Centerpartiet inte kan finna en väg med Alliansen med vårt deltagande och väljer därför att avbryta förhandlingarna, säger Andreas Olsson, kommunalråd Centerpartiet.

Nu avbryter Centerpartiet förhandlingar med Alliansen och inleder dialog med Socialdemokraterna.

– Vi kan se att det finns svårigheter med att nå resultat i förhandlingar med Socialdemokraterna, men vi är beredd att inleda en dialog våra partier emellan, säger Thomas Magnusson, kretsordförande Centerpartiet.

Hör mer om Centerpartiets beslut i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet