Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domprosten Tomas Wärfman hoppas att många Växjöbor vill vara med och säga sitt om hur domkyrkan ska se ut efter renovering. Foto: SVT/Ida Andersson

Allmänheten bjuds in att tycka till om domkyrkans renovering

Publicerad

Växjö domkyrka ska genomgå en långdragen renovering. Kyrkan väntas stå färdigrenoverad lagom till påsken 2030.

– Det är jätteviktigt oavsett hur den kommer att se ut, att man känner igen domkyrkan, säger domprost Tomas Wärfman.

Under renoveringen kommer delar av kyrkan att stängas av i omgångar.

– Och det är också en utmaning, hur vi fortsätter att bedriva gudstjänst under tiden som bara halva kyrkan går att använda, säger Tomas Wärfman.

Det går dock inte att ta miste på hans entusiasm inför domkyrkans historia och på hur mycket han uppskattar att den innehåller objekt från väldigt många olika epoker. Enbart predikstolen har enligt honom bytts ut sju gånger sedan 1570, då den nuvarande kyrkobyggnaden stod klar.

– Det är uppenbart ett rum som har byggts om och man kan se lager på lager från olika tider, den är inte fryst i en viss tid.

Växjöborna ska bjudas in i processen

I höst kommer allmänheten få tycka till under fyra söndagar. Exakt hur kyrkan ska se ut efter renoveringen vill Tomas Wärfman inte säga för mycket om, eftersom han hoppas på att många Växjöbor ska ta chansen att säga vad de vill bevara och vad som kan förbättras.

Det enda han kan säga redan nu är att domkyrkan bland annat behöver fler toaletter och fler förråd.

– Men vi behöver också ha in det som i vår tid väcker förundran och som gör att vi får möta gränsen mellan himmel och jord, som jag tror att de flesta människor känner när de går in i en kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.