Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor har accepterat ett nytt normalläge när det gäller räntor och bostadspriser, menar mäklare Jonas Hellström. Hör mer i videon. Foto: Janerik Henriksson/TT

Allt fler bostäder säljs i Kronoberg och Kalmar län – men priserna fortsätter sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Efter några tuffa år på bostadsmarknaden så börjar marknaden öppna upp sig igen. Antalet bostäder som säljs i Kronoberg och Kalmar län har ökat stadigt sedan årsskiftet – men snittpriserna på bostäder har fortsatt att sjunka även under 2024.

När räntorna började rusa 2022 så stannade bostadsmarknaden av. Köparna höll i sina pengar och säljare tvekade i hopp om att priserna skulle vända upp igen.

Nu börjar mäklarna dock se en vändning. Antalet objekt på Hemnet ökar och antalet försäljningar har ökat varje månad i Kronoberg och Kalmar län de senaste tre månaderna.

– En kris förändrar inte folks vilja att flytta eller sälja, men man pausar planer och hoppas att saker ska återgå till som det var innan. Det som händer nu är att både köpare och säljare är villiga att göra slag i saken till lägre priser, säger Jonas Hellström, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Kronoberg.

Priserna fortsätter sjunka

Samtidigt som försäljningarna ökat så har snittpriset för bostäder sjunkit. Jonas Hellström tror att priserna kommer vända uppåt igen, men att det kommer gå långsamt, och de kommer inte att återgå till priserna som låg innan hösten 2022.

– Vi har ett nytt normalläge när det gäller räntor och bostadspriser i dag och det börjar människor acceptera.

Bostadsmarknaden i Småland

I Kronoberg ligger just nu 894 bostäder ute till försäljning. De senaste tre månaderna har 341 bostäder sålts. Snittpriset på villor har sedan årsskiftet sjunkit med 4 procent och priset på bostadsrätter har sjunkit med 2,1 procent.

I Kalmar län ligger just nu 969 bostäder ute till försäljning. De senaste tre månaderna har 719 bostäder sålts. Snittpriset på villor har sedan årsskiftet sjunkit med 1,9 procent och priset på bostadsrätter har stigit med 3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.