Totalt transplanterades 818 organ i Sverige 2017. Foto: Jack Mirkut/TT

Fler organ doneras i Småland

Publicerad

Enligt en ny rapport fortsätter antalet organ- och vävnadsdonatorer att öka i Sverige och dessutom minskar de regionala skillnaderna.

I Sydöstra regionen, där bland annat Jönköping och Kalmar ingår, ökade antalet donatorer som mest. Här ökade donationsfrekvensen med hela 56 procent mellan 2016 och 2017.

– Den nationella ökningen är ett resultat av ett långsiktigt utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvården. Dels att man har satsat på att få till organisationen och strukturen kring donationer. Men även på utbildning av berörd personal, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsens Nationella Donationscentrum.

818 transplantationer

Totalt transplanterades 818 organ i Sverige 2017 och av dessa kom 690 från avlidna organdonatorer och resten från levande donatorer. Men behovet av organ för transplantation är trots detta fortsatt stort och de organ som det är störst efterfrågan på är njurar, lever och hjärtan.

– Om tillgången på donatorer ska öka ytterligare så tror jag att det krävs att man arbetar vidare med att skapa en organisation som främjar donationer och där personalen får stöd och utbildning i samtalet med närstående, säger Josefina Meyer.

Organdonationer

2017 var det 188 avlidna svenskar som blev donatorer genom att ett eller flera organ togs tillvara och transplanterades. Det är det högsta antalet hittills.

Det finns tre sätt att göra sin donationsvilja känd: 

1. Informera dina närstående om hur du ställer dig till att donera dina organ och vävnader efter din död. 

2. Anmäl dig till Donationsregistret via deras webbsida

3. Hämta ett donationskort på apoteket eller närmaste vårdcentral eller skriv ut ett eget donationskort som du kan förvara i plånboken eller någon annan väl synlig plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.