Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här spränger räddningstjänst och militär spränger gastanken på minibussen i Kalmar län. Foto: SVT

Här skjuter militär sönder gastankarna på minibussen i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var räddningstjänsten, försvarsmakten och ambulanser på plats vid två av de avspärrade områdena för att punktera gastankarna på de avspärrade minibussarna. Det är en säkerhetsåtgärd efter den senaste tidens bussexplosioner.

– Vi vill säkerställa att det inte är en okontrollerad explosion som det har varit vid några tillfällen tidigare, säger insatschefen Fredrik Danielsson.

På kort tid har två likadana gasdrivna bussar exploderat i Nybro. Efter den senaste explosionen valde Kalmar länstrafik under helgen att spärra av alla platser där där gasdrivna minibussar står parkerade.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Under veckan kommer räddningstjänsten tillsammans med militären att i tur och ordning punktera gastankarna på bussarna för att minimera risken för framtida explosioner.

Även i maj 2023 exploderade en minibuss i Västervik. Då gjordes undersökningar på alla minibussar av samma modell efteråt.

Se när de punkterar gastanken på en av bussarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet