På söndagskvällen började Försvarsmakten förstöra gasdrivna minigasbussar på en av de avspärrade adresserna i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Efter bussexplosionerna – parkerade bussar spärras av

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen började räddningstjänsten att spärra av platser i Kalmar län där gasdrivna minibussar står parkerade, med anledning av senaste tidens bussexplosioner. På söndagskvällen var Försvarsmakten på plats på två adresser i Kalmar för att punktera gastankarna på de avspärrade minibussarna.

Med anledning av den senaste tidens bussexplosioner så spärrade räddningstjänsten under lördagen av platser i Kalmar län där gasdrivna minibussar står parkerade.

Strax innan kl 18 på söndagen meddelade polisen att räddningstjänst, militär och ambulans var på plats på Boholmsvägen 51 i Rinkabyholm i Kalmar för att hantera de avspärrade minibussarna där. Försvarsmakten ska ”punktera tankarna”, vilket kommer att låta rätt högt.

– Varje fordon har fem tankar så det tar sin lilla stund att göra dem gasfria och tryckfria, säger Ingemar Idh, vakthavande räddningschef.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Utöver insatsen på Boholmsvägen 51 ska även tankarna till minibussarna på Odalvägen 13 i Kalmar att punkteras under söndagskvällen. Vid den senare kommer trafiken på E22 vid Kalmar att ledas om tillfälligt på grund av säkerhetsavståndet till bussarna när insatsen pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamed Ubaidi, reporter på SVT, var på plats i Nybro på torsdagen strax efter att bussexplosionen inträffade. Foto: Gry Nanker/SVT

Krismöte i helgen

I helgen hölls ett krismöte, där bland annat MSB, länsstyrelsen och Försvarsmakten deltog. Enligt protokollet, som SVT Nyheter Småland tagit del av, togs beslut om avspärrningarna vid det mötet.

Prognos i nuläget är att avspärrningarna ska vara upprättade i fem dagar. Polisen ber allmänheten att respektera avspärrningarna.

Dessa platser berörs

På söndagen uppdaterade polisen vilka platser som berörs av avspärrningarna:

Västervik: Lunnargatan 17 och Truckgatan 1

Vimmerby: Södra Vi Abbetorp bygdegård

Nybro: Spånstigen 2

Kalmar: Odalvägen 13, Öselvägen 2, Pilotvägen 15 och Boholmsvägen 51

Oskarshamn: Kristdala Venavägen (väster om Kristdala), Bockara Stora vägen 62 C, Sörviksvägen 10,

Högsby: Fraktvägen 3

Emmaboda: Stenvägen 2

Begränsningar i trafiken

På grund av alla avställda bussar har trafiken i Kalmar län stora begränsningar. Därför vill räddningstjänsten skyndsamt hantera problemet med bussarna.

Färdtjänst tar exempelvis inte emot bokningar, och närtrafiken ligger nere. Skolskjuts till anpassad skolgång och sjukresor är prioriterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet