Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var ett stort räddningspådrag efter att ännu en gasbuss exploderat i Nybro på torsdagen. Foto: Gry Nanker/SVT

Efter explosionen i Nybro: Alla liknande gasbussar tas ur trafik

Uppdaterad
Publicerad

Alla gasbussar av liknade modell som den som exploderade i Nybro under torsdagen tas ur drift. Närtrafiken ligger nere, färdtjänst och sjukresor påverkas. Och frågan kvarstår- hur kunde ännu en buss explodera. Detta trots att bussen var tömd på gas och gick på bensin.

– Det är fruktansvärt att det inträffar en tredje gång med ett likartat fordon. Och det är ju därför vi nu ställer dessa fordon helt, säger trafikdirektör Mattias Ask under en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Efter att en tredje gasbuss av liknande modell exploderat i Kalmar län på ett år, varav två i Nybro den senaste månaden, har Kalmar länstrafik beslutat att ta samtliga gasbussar av liknande modell ur trafik med omedelbar verkan.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Stor påverkan

En direkt konsekvens är att länet helt kommer sakna närtrafik på obestämd tid. Även färdtjänst och sjukresor kommer påverkas då det råder fordonsbrist. Under morgondagen, fredag, kommer flera bokningar att ställas in och inga nya bokningar kan tas emot.

Dock är akuta resor fortsatt möjliga och sjukresor är prioriterade. Det finns dock ingen prognos för när färdtjänst och sjukresor kan vara i ordinarie drift igen.

Togs ur drift för en månad sedan

Efter den senaste gasbussexplosionen för knappt en månad sedan togs cirka 50 bussar ur trafik. 20 av dem kunde sedan åter tas i drift, men med tömda gastankar. Istället har de drivits på bensin.

Hur det kan komma sig att en av dessa 20 trots allt exploderade i ett garage i Nybro på torsdagen kommer att utredas.

I klippet ovan hör du trafikdirektören om incidenten, liksom Flexbuss VD, bolaget som äger bussmodellen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamed Ubaidi, reporter på SVT var på plats strax efter att explosionen inträffat. Foto: Gry Nanker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet