Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isac Wetterö i Värnamo har sett hur försäljningen har ökade sedan han startade företaget för sju år sedan. Hör mer om det i klippet. Foto: SVT/Clary Kroon

Allt fler väljer att skaffa tält på biltaket – en del av friluftstrenden

Publicerad

De senaste åren har det börjat att synas allt fler tält på biltaken på vägarna runt om i landet. Det är en trend som startade under pandemin och som fortsätter att växa.

För sju år sedan var ett småländskt företag först ut i landet med att specialisera sig på att sälja taktält. Sedan dess har deras försäljning mångdubblats och det finns nu också en handfull liknande företag runt om i landet. 

– Det har verkligen exploderat och vi ser inte att det kommer minska. När vi startade företaget sålde vi 26 tält det första året och det är ungefär vad vi säljer i veckan nu, säger Isac Wetterö, som driver företaget Outdoordays i Värnamo. 

Intresset ökade under pandemin 

Taktältet, som skruvas fast på bilens takräcke, har länge varit populära i bland annat vissa länder i Afrika och i Australien. 

– Vi brukar alltid skoja och säga att i Afrika så skyddar man sig mot skorpioner och ormar, men här skyddar vi oss mot kottar och myror, säger Isac Wetterö. 

Under pandemin blev det populärt med svemester och det har hjälpt många företag i friluftslivsbranschen på olika sätt, bland annat taktältsbranchen. 

– Intresset har verkligen exploderat och vi ser ingenstans att det kommer att minska, säger Isac Wetterö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.