Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar familjen Avén/Widén i Markaryd hur de har det i sitt taktält. Foto: SVT/Clary Kroon

Markarydsfamilj skaffade taktält under pandemin: ”Vi gillar det skarpt”

Publicerad

Johanna Avén och Emil Widén i Markaryd bestämde sig för att skaffa taktält under pandemin, när det inte gick att resa utomlands. Nu har de utforskat Sverige stället.

– Jag tror att vi  är många som upptäckt fördelarna med att vara ute i naturen och att man inte behöver åka utomlands hela tiden, säger Emil Widén.

Johanna Avén beskriver sig inte som någon friluftsmänniska och har aldrig valt att tälta tidigare, men taktältet tycker hon är bekvämt. Hon tycker också att det är en fördel att de kan vara mer spontana. 

Markaryd

– Det är också en stor frihet att slippa boka boende i förväg. Är en plats full, så kör man bara vidare, säger hon. 

Ökad försäljning

Emil tycker också att en fördel är att det ofta går snabbt att komma iväg.

– Bilen är ofta färdigpackad och tältet sitter redan på. Det vi behöver göra är att fylla på vatten och mat och sedan drar vi, säger han. 

Försäljningen av taktält har ökat de senaste åren. Det har bland annat märkts av på Outdoordays i Värnamo, som specialiserat sig på taktält. 

– När vi startade företaget för sju år sedan sålde vi 26 tält det första året och det är ungefär vad vi säljer i veckan nu, säger Isac Wetterö, som driver företaget. 

Fått nya vänner

Och även Johanna och Emil har märkt av det ökande intresset. 

– Jag har märkt att sedan vi fick upp ögonen för taktält för ett och ett halvt år sedan, så har det exploderat. Det räcker att man kör till mataffären, så ser vi taktält. Ofta vinkar de och är glada, säger Emil Widén. 

– Ja, vi ser fler och fler taktält. Vi har också träffat andra taktältare och fått många nya vänner, tilläger Johanna Avén.

I klippet ovan kan du se hur familjen har det i sitt taktält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet