Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Algblomningen i Östersjön startar allt tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret gör att algblomningen redan kommit igång på flera håll i Småland, och på Länsstyrelsen i Kalmar län ser man att algblomningen gradvis kommit igång allt tidigare under de senaste 40 åren.

– Vi ser att algblomningen startar allt tidigare, nu börjar det redan från midsommar medan det tidigare kommit igång framåt juli och augusti, säger Anna Wall, marinbiolog på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Den senaste veckan har flera observationer av algblomning gjorts i Kalmar och Kronobergs län, bland annat utanför Västervik, vid kusten på norra Öland och i sjön Bolmen utanför Ljungby.

Ovanligt stor omfattning

Enligt länsstyrelsernas gemensamma informationscentral för egentliga Östersjön, som tillhandahåller aktuell information om algblomningar i havet, är det inte ovanligt att algblomningen sätter igång redan i slutet av juni.

I år har blomningens omfattning däremot varit ovanligt stor hittills, vilket gör att fler lägger märke till de växande cyanobakterierna i Östersjön.

– Det brukar vanligtvis börja blomma nu, men inte i den utsträckning som vi har sett nu i helgen, säger Emma Lemos, handläggare vid Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Algblomning kan driva mot Ölands kust

Enligt SMHI:s satellitbilder finns det inga större områden av blommande alger, växande cyanobakterier, nära Kalmar läns kust. Däremot fanns det under söndagen ansamlingar av algblomning utanför Gotland, vilka väntas driva söderut de kommande dagarna.

– Är det algblomning i vattnet där man ska bada får man söka sig till en annan badplats, för cyanobakterierna kan vara giftiga. Farligast är det för barn och hundar som får i sig större mängder vatten när de badar, säger Anna Wall.

– Algerna gillar samma saker som vi, värme och vindstilla. När det är såhär varmt och vattnet ligger stilla i en vik kan det uppstå lokala blomningar, vilka sedan kan flytta sig väldigt snabbt, säger Emma Lemos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.