Länsstyrelsen kritiserar att en restaurang i Växjö får leverera vin hem till sina kunder. Foto: Gorm Kallestad/TT

Skarp kritik mot hemleverans av alkohol i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

I Växjö kan du få alkohol levererad hem i samband med att du beställer hem mat från en restaurang. Detta har möjliggjorts genom att den nämnd som hanterar serveringstillstånd väljer att göra en friare tolkning av alkohollagen. Men enligt länsstyrelsen finns inget stöd för att göra den tolkningen.

I våras, när pandemin var ett faktum, började många leta efter sätt att rädda restaurangbranschen – som då drabbades hårt. En tanke var att restauranger skulle kunna leverera alkoholhaltiga drycker hem till den som beställde mat.

I Växjö valde den kommunala nämnd som hanterar alkoholfrågor att bevilja ett cateringtillstånd till en restaurang med serveringstillstånd. Enligt nämndens beslut kunde restaurangen därmed leverera alkohol hem till den som beställer hem mat, något som man kommuner runt om i landet tidigare inte tillåtit.

Skarp kritik

Men den lösningen får allvarlig kritik från Länsstyrelsen som gjort en tillsyn av fallet.

– Man måste ha en serverignsansvarig på plats under hela serveringstiden, men nämnden väljer här att tolka lagen som att serveringen avslutas när alkoholen hällts upp, säger Pia Rönn Johansson, strateg för social hållbarhet och tillsyn på länsstyrelsen i Kronoberg

Länsstyrelsens tolkning av alkohollagen lutar sig mot ett remissvar från Folkhälsomyndigheten, FHM, och enligt Pia Rönn Johansson saknas lagstiftning, förarbeten och praxis som stöder kommunens nya tolkning av alkohollagen.

– Jag ser gärna att frågan prövas i domstol, det måste vara lika för alla kommuner. Det handlar inte om att vi som myndighet vill vara bakåtsträvare eller hindra utvecklig. Det handlar om rättssäkerhet. Vi vill bara att lagen ska tolkas lika för alla, säger Pia Rönn Johansson. 

Gynnar vissa 

Hon menar att detta riskerar att urholka alkohollagstiftningen och att konkurrensen riskerar att snedvridas.

– Risken finns att krogar i kommuner med liberalare tolkning av lagen gynnas gentemot krogar i kommuner med mer restriktiv tolkning, säger säger Pia Rönn Johansson.

Vänder sig till regeringen

I veckan skickade länsstyrelsen en skrivelse till Socialdepartementet med en förfrågan att överse länsstyrelsens möjligeter att överpröva kommunala beslut om serveringstillstånd. Just nu finns inga andra påtryckningsmedel än att meddela kommunen att länsstyrelsen tycker att de gör fel.

– Det kommunala självstyret gör att kommunerna kan bevilja tillstånd som vi anser inte följer lagen, säger Pia Rönn Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.