Båtvrak som är allvarliga miljöhot

Publicerad

Gamla vrak med olja som ligger på havsbotten utmed Sveriges kuster är ett allvarligt miljöhot. Två vrak ligger utanför Öland, Finnbirch som förliste 2006 och Sefir 1981. Efter 40 år på havsbotten når oljetankarna en kritisk punkt och risken finns att olja börjar läcka ut.

– Nu börjar vi närma oss en kritisk ålder på oljetankarna och behöver göra något åt det här och det gäller att göra det innan något sker för det kommer att ske ett läckage förr eller senare, säger Tommy Hammar miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar.

– Det rör sig om cirka 80 ton olja som ligger där nere vid vraken och ser vi till den transport som sker i Östersjön idag så är det en mindre del olja. Däremot ska man inte underskatta risken med det hela för är det otur med väderleksförhållandena skulle oljan kunna nå Ölands kust som är känslig för olja, säger Tommy Hammar.

– Det är bra att man identifierar och gör en inventering så att vi har kännedom om fartygen. Men vi har inte tagit ställning hur vi ska riskbedömma den här delen, säger Tommy Hammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer