Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kalmar län. Foto: SVT/Kaisa Lappalainen

Allvarligaste läget någonsin för sjukvården i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Läget för sjukvården i region Kalmar är mycket allvarligt. På en pressträff på torsdagen tryckte regionledningen för ytterligare skärpta rekommendationer inom en snar framtid.

– Sjukvårdsmässigt befinner vi oss i det mest ansträngda läge vi någonsin varit, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar län.

Under pressträffen, som Region Kalmar län kallat till på torsdagen, medverkade förutom hälso- och sjukvårdsdirektören, smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer och Sibylle Loo, basenhetschef anestesi- och intensivvårdskliniken Länssjukhuset i Kalmar.

Och det var med ett tydligt allvar situationen i region Kalmar presenterades.

– Vi kommer troligen att presentera ytterligare skärpta regionala rekommendationer för länet, men de kommer framförallt att handla om individens ansvar, säger Lisa Labbé Sandelin.

Diskuteras inför valborg

Vilken typ av rekommendationer det rör sig om eller exakt när de kan komma att presenteras framkom inte under pressträffen. Men att det pågår en diskussion inför stundande valborgsfirande stod klart.

– För två dagar sedan låg vi på tredje plats i landet och vi har aldrig haft så här många fall i länet och vi är fortfarande i uppförsbacke. Det är det som gör det så obehagligt, säger Lisa Labbé Sandelin.

”Dödligt allvar”

För att klara av situationen hade igår samtliga regioner i landet ett möte där det stod klart att alla regioner kommer att behöva skala upp kapaciteten för att möta vårdbehovet. Exakt hur det ska gå till är frågan som ska lösas.

– I morse låg nästan var fjärde inneliggande patient i regionen inom intensivvården. Det visar tydligt hur allvarlig den här sjukdomen är, inne på våra sjukhus är det här dödligt allvar, säger Johan Rosenqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet