Älmhult – Dyrast eltaxor i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Taxor och avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp i Kronoberg ligger i genomsnitt på 286 kronor per kvadratmeter och år vilket placerar Kronoberg på tredje plats i en rankning av landets 21 län, med billigaste länet i topp. Men skillnaderna mellan länets kommuner är stora. Det visar årets Nils Holgerssonstudie av taxor och avgifter.

Nils Holgerssonstudien har kartlagt avgifter och taxor för el, värme, avfall, vatten och avlopp i ett flerfamiljshus i länets samtliga kommuner. Högst är kostnaderna i Älmhult, där kostnaden uppgår till 312 kr/kvm. Billigast är det i Ljungby, där kostnaden är 238 kr/kvm. Skillnaden motsvarar hela 410 kronor i månaden för en normalstor trerumslägenhet.

? En förklaring till de stora skillnaderna mellan kommunerna kan vara att det ofta rör sig om verksamheter med bristande konkurrens, där kunderna har små möjligheter att påverka priserna, säger Emma Henriksson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

När genomsnittet för taxor och avgifter i Kronoberg jämförs med hela landet, hamnar länet på tredje plats. Genomsnittet i hela landet ligger på 297 kronor per kvadratmeter och år. Allra billigast är det i Luleå, där kostnaden är 212 kr/kvm och dyrast är det i Munkedal, där kostnaden uppgår till 369 kr/kvm.

? Fjärrvärmen står för en stor andel av de totala kostnaderna och priserna varierar kraftigt mellan kommunerna. Det är främst fjärrvärmepriset som slår igenom när kommunerna jämförs med varandra, säger Emma Henriksson.

Under i stort sett alla de 15 år som Nils Holgerssonstudien genomförts, har de studerade avgifterna och taxorna i landet stigit mer än konsumentprisindex. I år ökade det genomsnittliga fjärrvärmepriset med 3,0 procent. Men det är framförallt elnätsavgifterna som ökat kraftigt, med hela 8,5 procent. Under samma period har konsumentprisindex bara stigit med 1,2 procent.

? Många kunder drabbas av omotiverat höga elnätspriser och denna del av elpriset kan inte påverkas genom att byta elleverantör. För att skydda kunderna måsta staten skärpa sin övervakning av elnätsmonopolen, säger Emma Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.