Wilma Seger och Ronja Olofsson från Alsterbro vill ha kvar sin högstadieskola. Foto: Fanny Asplund/SVT.

Alsterbroeleverna om nedläggning av högstadiet: ”Blir arga och ledsna”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att lägga ner högstadiet i Alsterbro har väckt starka känslor hos byborna som nu jobbar för att bevara sin högstadieskola. Det hålls möten och en namninsamling delas flitigt i sociala medier.

– Först blev vi arga och sedan blev vi ledsna. Sedan gick vi ihop tillsammans och tänka hur ska vi kunna stoppa det?, säger högstadieeleven Wilma Seger.

Det är andra gången som Alsterbros högstadium hotas av nedläggning. Den senaste gången, år 2011, ändrades beslutet och det hoppas många av Alsterbroborna ska ske även denna gång.

”Påverkar hela samhället”

Wilma Seger och Ronja Olofsson går i nian respektive åttan på Alsterbroskola. De trivs på skolan och önskar att den får vara kvar.

– Gemenskapen är helt underbar mellan elever och lärare, säger Ronja Olofsson.

Även om Wilma Seger, som nu går i årskurs nio, hinner börja gymnasiet till hösten innan högstadiet läggs ner tycker hon att det är viktigt att skolan får vara kvar.

– Jag vill ju att mina kompisar ska få gå kvar och att Alsterbro ska få ha kvar sitt högstadium. Det påverkar hela samhället. Vi är ju den största faktorn till att samhället är så levande, säger hon.

Får två timmars restid per dag

Två dagar i veckan åker åttorna och niorna in till Madesjöskolan i Nybro för att läsa ämnen som språk, bild, musik, hemkunskap och slöjd. Planen är nu att årskurs sju till nio ska förflyttas helt till Madesjöskolan. Något som kommer innebära att en del elever får över en timmes bussfärd till skolan.

Wilma Seger och Ronja Olofsson berättar för SVT att de redan i dagsläget påverkas av den långa resan in till Madesjöskolan.

– Vi båda känner när vi är på Madesjöskolan två dagar i veckan att det är tröttsamt att komma hem så sent, säger Wilma Seger.

Klasskompisen Ronja Olofsson fyller i:

– Man måste hinna med läxor och så också. Det blir inte mycket tid över för annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.