Alvesta församling och Elisabeth Cárcamo Storm tog emot regnbågsnyckeln från Erik Andersson (t.h) från Riksförbundet Kristna HBTQ-personer (EKHO). Medverkade gjorde också Katarina Hedqvist (t.v), stiftsadjunkt i Växjö stift och Frida Ohlsson Sandahl från Sensus Småland Öland (tvåa från vänster). Foto: Julia Lindström/SVT

Alvesta har landets första HBTQ-märkta kyrka

Publicerad

Alvesta församling är först i landet med att få HBTQ-märkningen Regnbågsnyckeln. Nu ska de inspirera andra församlingar runt om i Sverige för att på sikt kunna göra kyrkan mer öppen för alla.

Söndagen den 7 maj blev en historisk dag för Svenska kyrkan i Alvesta.

Då blev församlingen nämligen den första i Sverige att få ta emot Regnbågsnyckeln, en märkning som visar att den jobbar aktivt med HBTQ-frågor och är öppen för alla människor.

– Det innebär att vi har funderat mycket kring hur vi bemöter människor. Vi tror ju ofta att vi bemöter alla människor med respekt, men det är inte så säkert att vi gör det, säger Elisabet Cárcamo Storm som är kyrkoherde i Alvesta församling.

”Det är bara början”

Sedan starten i höstas har församlingens personal genomgått en utbildning i HBTQ-frågor och genom gruppsamtal har man även tagit fram en mångfaldsvision.

TV: Se hela inslaget om Alvesta församlings regnbågsnyckel här

Även om församlingen nu har fått sin märkning, är arbetet inte färdigt. Nu ska de berätta om sina erfarenheter för andra församlingar i landet och redan nu är intresset stort.

– Märkningen betyder inte att vårt arbete tar slut, den är bara början. Nu fortsätter vi arbeta med hur vi behandlar och respekterar varandra både inåt i personalgruppen och utåt, säger Elisabet Cárcamo Storm.

”Märkningen betyder inte att vårt arbete tar slut, den är bara början. Nu fortsätter vi arbeta med hur vi behandlar och respekterar varandra både inåt i personalgruppen och utåt”, säger Elisabet Cárcamo Storm, kyrkoherde i Alvesta församling. Foto: Julia Lindström/SVT

Viktigt att få tänka själv

Med sin nya märkning hoppas församlingen i Alvesta att kyrkans verksamhet ska kännas mer tillgänglig för alla, särskilt då Svenska kyrkan historiskt sett varit mycket negativ till just HBTQ-personer.

Jakob Wikström som är pedagog och diakoniassistent i församlingen, säger att det har varit viktigt för alla i personalen att på egen hand få tänka fritt kring de här frågorna, men även samtala tillsammans.

– Hur vi behandlar varandra är en viktig del i Svenska kyrkans arbete och vi har en historia där HBTQ-personer varit väldigt utsatta av kyrkan. Därför är det viktigt att diskutera kring de här frågorna, både inom personalen men även ut i församlingarna, för vi är alla människor och alla ska bli behandlade med respekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.