Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi började dela ut för ungefär två veckor sedan och redan nu har 200 påsar hämtats ut, säger Ebba Lejby, hållbarhetsstrateg. Foto: Diba Dehnad/SVT

Alvestabor sår ängsfröer för att gynna pollinerare

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en brist på föda för bin i hela landet. I ett nytt projekt delar Alvesta kommun ut 300 fröpåsar till allmänheten för att så i trädgårdar, som i sin tur gynnar pollinerare.

En kvadratmeter – så stor behöver ytan minst vara för att så frön i trädgården. Alvestabor kan hämta ut fröpåsarna från kommunhuset eller biblioteket, och hittills har intresset varit stort.

– Vi började dela ut för ungefär två veckor sedan och redan nu har 200 påsar hämtats ut, säger Ebba Lejeby, hållbarhetsstrateg.

Ebba Lejeby har hopp om att projektet både ska gynna bin men även pryda Alvesta med fina blommor och växter.

– Det är ju lätt att göra även för den ovane, säger hon.

Del av ett större projekt

Förutom att satsa på allmänheten sår även kommunen frön runt om i Alvesta. Det är totalt över fem kilogram frön som ska spridas där tre gram räcker till en kvadratmeter. Bland annat ska fröer sättas i jorden på ett större område vid Grimslövs nya busstation.

– På så sätt förstår man att det är ganska mycket som ska göras, säger Ebba Lejeby.

Se klippet ovan för att se Ebba Lejeby plantera i sin trädgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet