Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arnold Lennartsson, MAS i Alvesta kommun, ser några fördelar med en kartläggning av smittan bland personalen på äldreboendet Högåsen. Foto: SVT/TT

Alvesta först ut i länet med antikroppstester för personal

Uppdaterad
Publicerad
Under de kommande dagarna kommer omkring 150 anställda att få genomgå en antikroppstest mot coronavirus. Kartläggningen kan leda till ny kunskap om hur både personal och de boende kan skyddas bättre.

– Behovet av skyddsvisir kan bli viktigare och vi skulle kunna planera verksamheten bättre om vi kan använda oss av immun personal, säger Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun.

Omkring 150 anställda kommer under de kommande dagarna att antikroppstestas mot coronavirus.

Resultaten är dock sekretessbelagda och det är upp till de anställda själva att delge sitt testresultat för arbetsgivaren.

– Jag får en kartläggning om hur många som har antikroppar mot viruset men för att kunna placera personal på strategiskt viktiga platser behöver vi att varje individ berättar om sitt testresultat. Detta är högst frivilligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet