Amanda James, känd från tv-serien Singelliv, blev rånad när hon avslutade ett arbetspass på en bensinmack. Foto: Privat/TT

Amanda försökte larma under pistolrånet – hjälpen uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Amanda James, 24, fick en pistol riktad mot huvudet under ett rån i Västervik. I telefonen hade hon vaktbolaget, men vakten förstod inte Amandas hintar. ”Jag får fixa detta själv”, tänkte hon.

Det var i måndags som Amanda James skulle avsluta arbetsdagen i bensinmacken i Västervik. Klockan var över midnatt. Hon hade precis larmat och stigit ut genom dörren när två maskerade män med kniv trängde sig in.

– De hade nog stått och lurpassat. Båda hade kniv, säger Amanda James till SVT Nyheter Småland.

Hon försökte förklara för rånarna att hon var tvungen att larma av.

– Jag såg det som min chans att kunna få kontakt med vaktbolaget. Jag var rädd för vad som skulle hända ifall det började tjuta, vad rånarna skulle göra, säger hon.

”Larmet kommer att gå! Larmet kommer att gå! Jag måste ringa!” sa jag.

Rånarna sa inget och Amanda blev ännu nervösare. Hon funderade på om de tagit droger.

Siktade mot huvudet

Strax efter gick larmet och de två inkräktarna fick bråttom att lasta cigaretter. Amanda tog personaltelefonen för att ringa vaktbolaget. Då plockade en av rånarna fram en pistol.

– Han visade mig att den var riktig. Han plockade isär den och visade kulan. Sen riktade han den mot mitt huvud.  

Samtidigt som samtalet till vaktbolaget kopplades fram såg hon sitt liv passera i revy.  

– Allt dök upp. Sorgliga händelser, bra händelser. Jag tänkte på drömmar jag haft. Att jag ville skaffa barn. Istället skulle jag dö för några cigaretter.  

Vaktbolagets personal frågade Amanda om det var hon som satt på larmet. Hon svarade nej. Då frågade vaktkillen vem som gjort det i fall det inte var hon, säger Amanda. 

– Vad skulle jag svara på det? Rånarna stod med pistol mot mitt huvud. Så jag fick ljuga för honom, säger Amanda James.  

Hon sa att hon råkat bli kvar i butiken. Samtidigt frågade rånarna efter kontanter och Amanda fick säga till dem att de försvinner i ett rör och inte finns tillgängliga. Larmkillen var i telefonen. Men han verkade inte fatta, säger hon. 

Stack från platsen

När rånarna var fullastade med cigaretter fick Amanda släppa ut dem och de stack från platsen.  

– Han siktade en sista gång med pistolen mot mig.

”Vi har sökt med hund efter deras flyktväg och gjort en del fynd i form av cigarettpaket och dylikt. Det är oklart om de använt ett fordon men det känns som att de lämnat till fots”, sa polisen Peter Martinsson till Västerviks-Tidningen när han intervjuades efter rånet.  

Amanda blev ensam kvar i bensinmacken. Larmkillen var fortfarande kvar i luren. Hon berättade att hon blev rånad under samtalet. Hon uppfattade det som om att han fortfarande inte riktigt förstod.

– Han frågade om de fortfarande var kvar. Det var de ju inte, så klart. Då hade jag ju inte sagt som jag gjorde, säger Amanda.

– Sen ringde jag polisen. Det kändes som en evighet innan de kom. 

Amanda James säger att hon förhördes av polisen och sedan kom en vän och följde henne hem. Sedan rånet har hon inte varit tillbaka till jobbet.

– Jag har fått en rehabplan för att kunna komma tillbaka. Jag får träffa en terapeut. Det känns bra. Jag hoppas att rånarna åker fast. Det jag varit med om är en mardröm, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.