Juristen Johanna Westeson på Amnesty International är kritisk mot att kommunalrådet Anna Tenje (M) bad Stiftelsen Växjö muslimer att dra tillbaka sin ansökan om böneutrop. Foto: Pressbild/Patrik Rosell/SVT

Amnesty riktar hård kritik mot Växjös kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty International kritiserar nu kommunalrådet Anna Tenje (M) för att hon bett Stiftelsen Växjö muslimer att dra tillbaka sin ansökan om böneutrop.

Religionsfriheten är en viktig grundläggande rättighet för alla människor menar Johanna Westeson som är jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty international. Hon anser att Tenjes agerande är oroande.

– Jag kan inte bedöma om böneutrop i just det här fallet ska tillåtas, men det måste göras en prövning. Alla fall ska behandlas lika. Om en folkvald politiker försöker tysta ned just muslimer genom att inte ens låta dem få sin ansökan prövad är det diskriminering, säger hon till Smålandsposten.

Böneutrop i Växjö

Anna Tenje (M) slår tillbaka kritiken.

– Jag har aldrig försökt stoppa böneutrop mer än att jag har vädjat till imamen att dra tillbaka sin ansökan, säger Anna Tenje (M) till Smålandsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet