Kvilleken har vacklande hälsa, men matas med kompost och sprejas med ekologiskt algextrakt. Foto: Jerry Svensson, länsstyrelsen Kalmar

Räddningsaktion för rekordträd

Uppdaterad
Publicerad

Hälsan vacklar för Sveriges tjockaste ek, Kvilleken i Småland, med ett midjeomfång på 13 meter. Det finns risk för att Kvillreservatet mellan Västervik och Rumskulla ska förlora sin turistmagnet, men ännu finns det hopp.

Eken var gammal redan på Gustav Vasas tid – den kan vara mer än 1 000 år. Länge såg den trots sin ålder ut att vara välmående, men sommaren 2012 fick den plötsligt både färre och mindre välutvecklade löv.

Ny konstruktion

En expertgrupp kom fram till att flera faktorer hotade trädets hälsa, bland annat det skyddsband som spänts runt eken för att hålla ihop den. Bandet satt så trångt att näringstransporten i ekens bark påverkades. Detta har åtgärdats med en ny konstruktion, som håller ihop trädet utan att påverka barken.

Näringsbrist

2012 och 2013 angreps den också av ekvecklarlarver, som frossade på bladen. Slutligen kom expertgruppen fram till att eken dessutom led av näringsbrist. Nu matas den med komposterade, finmalda löv som gynnar rötterna närmast markytan och löven sprejas med ekologiskt algextrakt som gör dem mer livskraftiga. Planen är att fortsätta även den här sommaren.

– Vi ska göra ett försök i alla fall, så får vi se om den svarar på det här, säger Jerry Svensson, reservatsförvaltare på länsstyrelsen i Kalmar län.

TT

Fakta – Sveriges grövsta ek

  • Kvilleken, även kallad Rumskullaeken, kan vara Sveriges äldsta ek. Den bedöms vara cirka 1 000 år gammal, men någon exakt åldersbestämning går inte att göra.
  • Omkretsen, 13 meter i diameter i brösthöjd, gör den till Sveriges grövsta ek.
  • Den står i naturreservatet Kvill, cirka två mil nordväst om Vimmerby.
  • Eken är helt ihålig och hålls ihop av ett elastiskt band.
  • Tidigare var det många som klättrade i eken, men det är numera förbjudet för att förhindra skador på barken.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.