Poliserna blev attackerade med ett en meter långt samurajsvärd. Foto: Polisens förundersökning

Attackerade poliser med svärd – frias för mordförsök

Publicerad

En 45-årig man i Kalmar län stod åtalad för att ha attackerat två poliser med ett svärd. Nu har tingsrättens dom fallit, och det står klart att mannen frias för mordförsök. 45-åringen döms däremot för våldsamt motstånd.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om att en man åtalades för att ha attackerat två poliser med ett svärd.

Händelsen inträffade i november 2017 då två poliser skulle bistå en läkare i ett ärende hemma hos den 45-årige mannen. När poliserna påträffade mannen i sitt hem attackerade han dem med ett svärd. Mannen både högg mot dem och ska enligt en av poliserna även ha försökt kasta svärdet.

45-åringen åtalades för våldsamt motstånd och mordförsök. Mannen förnekade gärningen och hävdade att han befann sig i en nödsituation.

Tingsrättens dom

Nu frias mannen för mordförsök. Tingsrätten menar att den 45-årige mannens agerande inte utgjorde någon fara för polisernas liv. 45-åringen döms däremot för våldsamt motstånd efter att en brottningsmatch uppstod då poliserna försökte avlägsna svärdet från mannen.

Mannen döms att betala 2 400 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.