Foto: Privat

Minskade på sockret till dottern – inlägg berör tusentals

Uppdaterad
Publicerad

Anna Larsson i Kalmar skrev ett inlägg på Facebook om hur hennes dotter påverkades när sockerintaget minskades. Inlägget har fått stor spridning och många har hört av sig till Anna.

Anna Larsson upplevde att hennes 5-åriga dotter ofta hade humörsvängningar och inte ville äta av maten som serverades i familjen för att en stund senare be om att få äta något annat och bli serverad något med socker i,  till exempel yoghurt och flingor.

– Vi märkte att hon åt socker i stället för mat och hade satt detta i system, säger Anna Larsson.

Sockerfri

I ett inlägg på Facebook skrev Anna Larsson om hur familjen en dag fick nog och började ta bort bullar, kakor och glass på vardagar. Sedan fortsatte de och tog bort söta yoghurtar, krämer och sockrade drycker och ställde i stället fram grönsaker, frukt och nötter.

Enligt Anna tog det två dagar för dottern att bli kvitt sockersuget. Inlägget på Facebook har kommenterats av tusentals. Anna skrev en debattartikel på Aftonbladet som blivit en av de mest lästa debattartiklarna.

– Ja det är helt sjukt vilken spridning det fått. Många har hört av sig till mig och varit positiva men en del har varit negativa också.

Vad tycker de som inte håller med dig?

– De som är negativa påstår att jag hetsar till ätstörningar, att jag går till överdrift. Men jag har inte plockat bort allt socker, det handlar om det tillsatta sockret som finns i många produkter som vänder sig till barn och som jag vill väcka debatt kring. Jag skrev det här inlägget för att ge tips på hur man kan minska på sockret.

– Det här är tre veckor sedan och hon är så mycket gladare, piggare och jämnare i humöret. Hon hade så stort sockersug innan men hon har blivit av med det nu. Nu äter hon av maten som serveras och uppskattar den mycket mer.

Läs mer: Experterna om myterna kring sockret

Klarar sig utan lördagsgodis

Anna berättar att hon senast i helgen hade köpt en påse lördagsgodis men när dottern inte efterfrågade godis så serverades det inte. Anna vill vara tydlig med att det inte handlar om att förbjuda socker.

– Jag har inte sagt att vi inte ska äta socker och att barnen inte ska gå på kalas, det handlar om att inte äta socker varje dag. Vi kände att hon hade behov av socker och det ville jag sätta stopp för annars är det lätt att äta socker varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.