Anna Tenje (M) klarade säkerhetskontrollen på flygplatsen – men annat var det i kontrollen i riksdagshuset. (Kniven på bilden är inte den aktuella kniven som Anna Tenje flög med.) Foto: SVT/TT

Anna Tenje (M) hade kniv i väskan på flyget

Uppdaterad
Publicerad

När kommunalrådet Anna Tenje (M) skulle gå in i riksdagen upptäckte hon kniven i väskan, men hon hade lyckats få med sig den ombord på flyget i Växjö.

I säkerhetskontrollen på Växjö flygplats var det ingen som upptäckte kniven och hon fick med sig den ombord utan att det upptäcktes, vilket Smålandsposten var först att berätta om. När Anna Tenje skulle gå genom riksdagens säkerhetskontroll upptäcktes kniven i väskan. 

– Det är lite oroväckande men man ska väl inte dra för stora växlar av det här. Det var väl helt enkelt den mänskliga faktorn, men det är ju inte bra, säger Anna Tenje om att hon kunde passera flygplatskontrollen med kniven.

Det var först när hon kom till riksdagen som hon upptäckte vad hon hade med sig.

– ”Herregud, jag har ju en morakniv i väskan”, tänkte jag då.

Hennes egen förklaring till att kniven fanns i väskan är att hennes son är scout.

Beslagtogs i riksdagen

Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen, säger att det nu är säkerhetsavdelningen i riksdagen som har ärendet.

– Det var de som beslagtog kniven och det är upp till dem om händelsen ska polisanmälas. Inget fall är det andra likt, det går inte att säga generellt om hon har gjort sig skyldig till något brottsligt.

Inte polisanmält

Men enligt Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagen har riksdagsförvaltningen valt att inte ta ärendet vidare, eller göra en polisanmälan.

– Om vi hittar vi farliga föremål så görs en bedömning, och vi lyssnar givetvis på om det finns en förklaring. Vi har en tät samverkan med polis och om det finns behov så kontaktar vi polis. Men det finns också fall där vi väljer att inte gå vidare, om det finns en rimlig förklaring till att man har med sig ett föremål, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer